Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

LTO: meer maatwerk nodig voor vluchtelingen

maandag 28 mei 2018

Volgens LTO Nederland is er meer maatwerk en ondersteuning op regionale schaal nodig om statushouders bij boeren en tuinders aan het werk te krijgen. Dat stelt de organisatie als reactie op een zojuist verschenen rapport van de Sociaal Economische Raad (SER).

De SER stelt in het rapport Vluchtelingen en werk: een nieuwe tussenbalans dat vluchtelingen beter, sneller en met gericht maatwerk geholpen worden aan werk om de uitkeringsafhankelijkheid sterk te verminderen. Dat blijkt uit een analyse van een groot aantal regionale en sectorale initiatieven die hulp en ondersteuning bieden aan statushouders. Ook de ervaringen van LTO Nederland met plaatsing van statushouders bij agrarische ondernemers in enkele regio's komen aan bod in het rapport.

Genoeg werk
Volgens LTO Nederland is er meer maatwerk en ondersteuning op regionale schaal nodig. 'Ook in de land- en tuinbouw is genoeg werk voor statushouders', aldus LTO-voorzitter Marc Calon in de vergadering van de SER. 'Ik schrik van de grote uitkeringsafhankelijkheid van statushouders in het licht van de krapte op de arbeidsmarkt. Het is van groot belang dat er snel meer maatwerk, gerichte ondersteuning en samenwerking komt om statushouders snel aan het werk te helpen. Bureaucratische hobbels moeten weg, maar ook werkgevers moeten aan de slag om ervaring op te doen met deze groep potentiele werknemers.'

Uitkeringsafhankelijkheid
De SER-analyse laat volgens LTO zien dat ondanks de vele projecten om vluchtelingen en statushouders toe te leiden naar betaald werk, de uitkeringsafhankelijkheid van statushouders groot is en blijft. Wel worden stappen gezet en zijn er veel regionale projecten van gemeenten, maatschappelijke organisaties en werkgevers om statushouders op weg te helpen naar werk met opleidingen, scholingen, stages en betaald werk.

Zorgen
De Sociaal-Economische Raad zegt nog steeds grote zorgen te hebben over de aanpak waarmee vluchtelingen met een verblijfsvergunning naar werk worden geholpen. In het rapport signaleert de raad dat sprake is van een versnipperd beeld. Zo zijn de regionale verschillen nog altijd groot, de initiatieven vaak kleinschalig en is ook de continuïteit van de initiatieven onzeker, vanwege tijdelijke of onvoldoende financiering, aldus de Raad.

Concrete projecten
De SER adviseert een betere samenwerking op regionaal en gemeentelijk niveau en vindt dat het Kabinet meer geld moet uittrekken voor de ondersteuning. LTO Nederland blijft zich actief inzetten om op regionale schaal in samenwerking met gemeenten en maatschappelijke organisaties concrete projecten op te zetten om statushouders bij agrarische werkgevers aan het werk te krijgen.

Betaald werk
In ons land hebben vluchtelingen met een verblijfsvergunning, ook wel statushouders genoemd, helaas nog steeds grote moeite om aan betaald werk te komen. Uit CBS-cijfers blijkt dat 2,5 jaar na hun komst niet meer dan 11 procent betaald werk heeft gevonden.

Bron: LTO Nederland

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...