Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Netzwerk Zukunftsbäume zoekt ‘sortiment van de toekomst’

donderdag 24 mei 2018

Klaus Körber
Aan het Bayerischen Landesanstalt für Wein- und Gartenbau te Veitshöchheim (Beieren) worden meer dan 400 boomsoorten en -variëteiten geëvalueerd op hun geschiktheid als 'toekomstig sortiment'.

Op de 10 hectare grote testlocatie is in de afgelopen vijftien jaar een omvangrijk assortiment van meer dan 400 boomsoorten en -variëteiten aangeplant. Op de percelen worden 135 soorten beoordeeld op hun geschiktheid voor kwekerijen en het gebruik in toekomstige aanplantingen.

Het wijngaardklimaat, de waterschaarste en de alkalische grond maken de locatie geschikt om met een eerste screening geschikte kandidaten te selecteren voor verdere testen. De resultaten zijn echter niet zomaar toepasbaar op gebieden met een ander klimaat. Daarom werd in 2012 een gezamenlijk onderzoek gestart met meerdere testlocaties in Duitsland: het Netzwerk Zukunftsbäume. In het voorjaar van 2013 werden exemplaren van 43 boomsoorten geplant en drie jaar buiten opgekweekt. De bomen die bij de eindbeoordeling 'cultuurwaardig' werden geacht, werden nogmaals verplant.

Naast deze proeven werd gekeken hoe verschillende bomen het doen op de kwekerij. Zo werd gekeken naar boomgebreken, winterhardheid, ziekten en plagen, groei, kroonstructuur en de decoratieve waarde van elke soort of variëteit, maar bovenal naar de geschiktheid voor de boomkwekerij. De resultaten van de testlocaties en de boomkwekerijen resulteerden in een aanbevelingslijst: 29 boomsoorten en -variëteiten die het in een veranderend klimaat goed zullen doen én ook goed gekweekt kunnen worden.

Bovenstaande is een zeer beknopte versie van de onderzoeksopzet. Tijdens het symposium Climate Trees op 20 juni vertelt Klaus Körber meer over het onderzoek en de resultaten.

Climate Trees
Door klimaatverandering moeten we andere bomen planten. Daar komt nogal wat bij kijken. Want hoe besluiten we welke soorten en variëteiten zich hier het beste voor lenen, en hoe kunnen we er zeker van zijn dat juist deze bomen gekweekt worden in kwekerijen? Deze thema's komen aan bod in het seminar 'Climate Trees' op 20 juni in Dodewaard. Kaarten zijn nog beschikbaar, dus reserveer snel op: www.climatetrees.eu!

Let op: de voertaal tijdens dit evenement is Engels. Nederlandse real time vertaling is beschikbaar.

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...