Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Nieuwe procedure aanvragen zendinginspecties voor vijf plantsoorten

donderdag 22 februari 2018

De NVWA past het e-CertNL-systeem (Client-export) zo aan dat bedrijven vanaf 31 maart 2018 via dit systeem de verplichte zendinginspectie aan kunnen vragen voor Begonia, Dipladenia, Hibiscus, Mandevilla en Nerium oleander planten die bestemd zijn voor eindgebruikers in Finland, Groot Brittanniƫ, Ierland, Zweden en (specifieke gebieden van) Portugal. Als de zendinginspectie akkoord is, wordt er via het e-CertNL-systeem een Europees communicatiedocument afgegeven dat dienst doet als verplicht plantenpaspoort.

De EU maatregelen voor tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) zijn met ingang van 1 januari 2018 aangescherpt (Annex IV - B - 24.3 van richtlijn 2000/29). Deze nieuwe wetgeving vereist tenminste een plantenpaspoort en zendingsinspectie voor planten voor opplant bestemd voor de eindconsument, naar specifiek beschermde EU gebieden. Het gaat om de volgende Bemisia tabaci planten: Begonia, Dipladenia, Hibiscus, Mandevilla en Nerium oleander. Formeel is Ficus ook genoemd, maar deze wordt door de NVWA uitgezonderd vanwege het geringe risico. Dit is ook gemeld aan de betreffende EU-lidstaten.

Plantpaspoort

Vanaf 1 januari 2018 moeten zendingen waarin planten van genoemde geslachten zitten voorzien zijn van een plantpaspoort met code ZP-a2. Naast de afgifte van plantenpaspoort en zendingsinspectie is er nu ook de mogelijkheid van een zendingsinspectie via een Europees communicatiedocument met de juiste bijschrijving. Een zendingsinspectie voor eindproducten is niet gangbaar in Europees verkeer. Om dit te kunnen realiseren wordt e-CertNL aangepast zodat bedrijven een export aanvraag kunnen doen voor deze planten.

Streefdatum 31 maart

Na de noodzakelijke inspectie kan er dan vanuit e-CertNL een Europees communicatiedocument worden geprint met de juiste bijschrijving, wat dienst doet als plantenpaspoort. In dit document is de notatie ZP-a2, en een specifieke bijschrijving opgenomen. De streefdatum om dit ingeregeld te krijgen is 31 maart 2018. Het is van belang dat bedrijven die genoemde planten richting de betreffende lidstaten exporteren zich registreren bij een van de keuringsdiensten. Voor teeltbedrijven is dit Naktuinbouw. Exporteurs kunnen zich registreren bij het KCB. Hierbij moet er rekening mee gehouden worden dat registratie voor e-CertNL via RVO tot zes weken kan duren.

Aanvragen voor een zendingsinspectie moeten plaatsvinden via de portal e-CertNL.

Bron: NVWA

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Start project Bodem en water in de Kempen
Datum: woensdag 30 mei 2018
Locatie: Boomkwekerij Van Eyken in Eersel
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...
Open Kwekerijdag Greenport Boskoop
Datum: zaterdag 16 juni 2018
Tijd: 10:00 - 17:00
Locatie: Berkenbroek, Reeuwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...