Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

'Fair Flora' biedt transparantie over footprint

donderdag 8 februari 2018

Gisteren is tijdens de Garden Retail Experience in Nieuwegein officieel 'Fair Flora' gelanceerd, een nieuw bloemen- en plantenlabel dat transparantie biedt over de footprint van producten.

Telers die hun footprint hebben laten berekenen kunnen hun producten desgewenst onder dit label gaan voeren. Acht kwekerijen voeren vanaf nu al het Fair Flora-label.

Eerlijke prijs voor producten
Fair Flora moet uitgroeien tot hét bloemen- en plantenlabel dat transparantie biedt over de ecologische footprint van bloemen en planten. Het label, dat onder andere gedragen zal worden door telers die zijn aangesloten bij Benefits of Nature, moet telers bovendien een eerlijke prijs opleveren voor hun product. Zeven vrouwen staan voor Fair Flora: Karolien Tesselaar-Van Tilburg, Marleen van Arendonk, Marloes Fröling, Marina Kiur, Liza Sokol en Martine Reijm. Zij ondersteunen Fair Flora vanuit hun eigen expertise gebied, ieder draagt zijn steentje bij, daar waar mogelijk.

Kweker bepaalt de prijs
'Een Fair Flora-plant is een plant die wordt geproduceerd met oog voor duurzaamheid op het gebied van mens, milieu en grondstoffen,' aldus de initiatiefnemers. 'Daarnaast wordt continu gewerkt om deze plant nog duurzamer te produceren. Er zijn veel kwekers die op deze manier produceren, maar daar maar weinig voor terug zien. Ze worden gedwongen steeds duurzamer te produceren, maar een hogere prijs voor al deze investeringen is onbespreekbaar. Fair Flora brengt daar verandering in: bloemen en planten die volgens onze criteria worden gekweekt kunnen onder onze naam worden verkocht. De prijs bepaalt de kweker vervolgens zelf. Zo kan geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld nieuwe teelttechnieken en betere mogelijkheden voor het personeel. Dit alles gebeurt op transparante wijze: de resultaten van de Fair Flora-eisen zijn ten alle tijden online te bekijken, inclusief een plan om verder te verduurzamen.'

Meewerken aan verbeteringen
Telers die het label momenteel voeren, zijn Bestplant, Fachjan, Reijm Nieuwerkerk, Smit Kwekerijen, Tesselaar Alstroemeria, Van der Hoorn Orchideeën, Van Riel en VDE Plant. 'Onze kwekers zijn dag in dag uit bezig met het kweken van prachtige bloemen en planten. Daarbij letten ze op gebruik van meststoffen en gewasbescherming, inzet van energie en elektra en ontwikkeling van personeel. De Fair Flora-kwekers hebben allemaal hun ecologische footprint berekend, ze weten dus waar de knelpunten in de bedrijfsvoering zitten en werken er hard aan om hier verbetering in aan te brengen. Dat doen ze niet alleen, maar in samenwerking met vele partijen. De sierteeltsector kan pas echt verduurzamen als de klant bereid is mee te werken aan die verbeteringen.'

Ziehier een filmpje over de Fair Flora.


door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Boomfeestdag
Datum: woensdag 14 maart 2018
Lees meer...
Training Kwaliteit van boomkwekerijproducten
Datum: donderdag 29 maart 2018
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Fruitpark te Ochten
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...