Archief Agenda Adverteren Abonneren Contact Disclaimer
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Dak & Gevel Groen
Groundsman
Stad + Groen

Zoektocht naar de 'groenste' kerstboom

donderdag 7 december 2017

Kunstboom of een echte boom? Nederlandse fijnspar of een Nordmann uit Denenmarken en dan met of zonder kluit? Of wordt het toch een huurboom? Allemaal vragen die een milieubewuste consument zich stelt. Nu Sinterklaas officieel uit ons land is, is de zoektocht naar de perfecte boom weer gestart.

Volgens Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is de impact van een kerstboom op het milieu: 'nihil'. Ook meent ze dat het onmogelijk is om dé milieuvriendelijkste boom aan te wijzen. Omdat er gewoonweg teveel factoren bij alle verschillende bomen meespelen. De milieu-impact van kunstbomen en levende bomen is erg verschillend, denk daarbij aan grondgebruik, bestrijdingsmiddelengebruik, Co2-uitstoot; zoals transport en natuurlijk de gebruikte grondstoffen.

Omrijden? Liever niet...
Hoewel er geen eenduidig antwoord is welke boom het 'groenste' is. Zijn er altijd factoren waar je rekening mee kan houden bij aanschaf. Een van de belangrijkste is de C02-uitstoot die gepaard gaat met de aanschaf van een boom. Als je 30 kilometer gaat rijden voor een huurboom om het milieu te sparen, sla je de plank mis. De autorit veroorzaakt namelijk meer klimaatimpact dan de boom zelf.

Duurzaamheid
'Hoe langer een boom meegaat, des te beter.' Met deze stelregel denk je automatisch aan een kunstboom. Echter weten we uit literatuurstudies dat mensen vaak maar zes jaar hun kunstkerstboom houden. Hoewel er nog geen precieze consensus bestaat hoelang je een kunstboom moet houden voor milieuwinst is het in ieder geval lánger dan zes jaar. Het ene onderzoek spreekt van negen jaar en het andere weer van zeventien jaar. Vanuit dit opzicht is het dus beter om voor een echte boom te kiezen.

Denk aan de verlichting
Waar de meeste winst valt te halen is: de verlichting. Als je je hele huis volhangt met oude kerstverlichting waar gloeilampjes inzitten, dan schaad je het milieu en je eigen portemonnee. Kies voor led-lampjes, die zijn zuinig en hebben een veel lagere milieu-impact.

Bron: Metro.nl

door Willemijn van Iersel

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
LTO Boomkwekersdag
Datum: donderdag 21 december 2017
Locatie: Voorstraat 30, 4054 MX Echteld
Lees meer...
Telermaat Open
Datum: vrijdag 12 januari 2018
Tijd: 12 en 13 januari 2018
Locatie: Boskoop
Lees meer...
Greentrading Zundert
Datum: maandag 15 januari 2018
Tijd: 15 januari t/m 9 februari 2018
Locatie: Diverse Locaties
Lees meer...
Groenbeurs Brabant
Datum: woensdag 17 januari 2018
Tijd: 17 en 18 januari 2018
Locatie: Liempdseweg 31, Sint-Oedenrode
Lees meer...
IPM Essen
Datum: dinsdag 23 januari 2018
Tijd: 23 t/m 26 januari
Locatie: Messe Essen, Duitsland
Lees meer...
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...