Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Tot 2019 bestaat zowel 'Milieukeur' als 'Planetproof'

donderdag 12 oktober 2017

Bloembollen met Milieukeur (foto: SMK)
Vanaf 1 januari 2019 gaat Milieukeur verder onder de naam 'On the way to Planetproof'. Nu al kan het in plaats van Milieukeur worden gebruikt. De naam Milieukeur kan nog tot en met december 2018 gebruikt worden.

Eerder dit jaar maakte Stichting Milieukeur al bekend dat er een nieuwe naam komt voor de internationale toepassing van het keurmerk Milieukeur. Er zijn twee argumenten voor de ontwikkeling van de nieuwe naam, vertelde Wim Uljee van SMK eerder aan Stad+Groen.

'Enerzijds wordt tegemoetgekomen aan de behoefte Milieukeurproducten beter te vermarkten in het buitenland. Zo'n 80% van het aanbod van kwekers van boomkwekerijproducten, van de glastuinbouw en van
de bloembollenteelt gaat naar het buitenland. Daar is de term "Milieukeur" niet geschikt; mensen kunnen het niet uitspreken en begrijpen het niet. Anderzijds werd er, met name vanuit de AGF-sector, kritiek geuit op het Milieukeur-logo.'

Overgangsfase
Inmiddels is bekend dat het nieuwe keurmerk Milieukeur gaat vervangen. Daarbij wordt een overgangsfase toegepast. Beide namen - Milieukeur en Planetproof - blijven voorlopig naast elkaar bestaan. Met ingang van 2019 is het voor plantaardige producten alleen nog maar mogelijk om 'On the way to Planetproof' toe te passen. Tot die tijd kan Milieukeur dus gewoon gebruikt worden.

Certificeringseisen
De eisen van het certificatieschema van Planetproof zijn gelijk aan die van Milieukeur, maar het nieuwe keurmerk moet apart worden aangevraagd. Als een bedrijf Milieukeur voert, betekent het dus niet dat ze ook Planetproof-gecertificeerd is. Milieukeur-houders die dit jaar al het nieuwe keurmerk willen voeren, moeten een administratieve controle laten uitvoeren door de certificatie-instelling.

Tarieven
Om de overgang te vergemakkelijken heeft SMK de tarieven voor afdracht voor beide namen per 1 oktober 2017 aan elkaar gelijkgesteld conform de lagere tarieven voor Milieukeur. Bedrijven die al het keurmerk Planetproof in huis hebben worden niet extra belast met hogere tarieven voor afdracht. Nieuwe keurmerkhouders kunnen direct opgaan voor certificering voor On the way to Planetproof.

Meer informatie vind je hier.

Bron: SMK

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...
Boomfeestdag
Datum: woensdag 14 maart 2018
Lees meer...
Training Kwaliteit van boomkwekerijproducten
Datum: donderdag 29 maart 2018
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Fruitpark te Ochten
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...