Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Cultuurgroep Rozen bezoekt regio Lottum

dinsdag 10 oktober 2017

Perceel Lakei Boomkwekerijen (foto: Frans Neuman)
De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat heeft vrijdagmiddag 22 september meerdere rozenpercelen en bedrijven in de regio Lottum bezocht.

De 30 aanwezigen kregen tijdens de rondgang een mooi totaalbeeld van de rozensector in de streek. Het thema van de middag was 'stekken of oculeren'. Vooral het logistieke proces bij Rötjes Young Plants, leverancier van uitgangsmateriaal, maakte indruk.

Het startpunt was Frank Coenders Kwekerijen in Grubbenvorst. De tour voerde vervolgens langs de volledige breedte van de rozensector; van uitgangsmateriaal in de kas tot stamrozen en struiken in pot of vollegrond. De aanwezige kwekers bespraken onder meer de bewaarduur en temperatuur van oculatiehout en afzetmogelijkheden.

Het grote voordeel van gestekte rozen is dat er geen wildopslag is, wat ze gewild maakt in het openbaar groen. Geoculeerde rozen zijn geschikter voor de consumentenmarkt. Vaak wordt hier een ander sortiment voor gebruikt. Bij Rötjes Young Plants kreeg de groep te horen en te zien hoe het bedrijf jaarlijks zo'n 2,5 miljoen rozenstekken maakt, nog geen 10 procent van haar totale stekproductie. Dankzij een RFID-tag op iedere tray beschikt het bedrijf over alle benodigde informatie van de stekken. De dag werd afgesloten bij loonbedrijf Gebr. de Boer in Lottum.

Excellence Roses en promotieplannen
Tijdens de ledenbijeenkomst meldde voorzitter Hetty Crooijmans dat de cultuurgroep druk bezig is om het voortzetten van de keuring van Excellence Roses vorm te geven. Dit sluit aan bij de focus van de cultuurgroep op gezond sortiment en toepassingsmogelijkheden. Ze gaf aan dat de cultuurgroep nog dit jaar een bijeenkomst voor belanghebbenden wil organiseren om plannen voor rozenpromotie te bespreken.

De Cultuurgroep Rozen en Rozenonderstammen is een zelfstandige Vereniging. Het secretariaat is begin 2016 bij Anthos ondergebracht.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...