Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Tree Ground Solutions winnaar Boomproject van het jaar 2017

donderdag 28 september 2017

Het Maankwartier in Heerlen
Groeiplaatsspecialist Tree Ground Solutions (TGS) is winnaar geworden van het Boomproject van het jaar 2017 met Het Maanplein in het Maankwartier Heerlen. Dit werd vandaag bekendgemaakt op de Dag van de Openbare Ruimte in de Jaarbeurs in Utrecht.

De vakjury liet weten onder de indruk te zijn van de impact van dit project en de uitstekende low-tech realisatie: 'Deze bomen maken de nieuwbouw van het plein meteen vertrouwd en versterken de complete cultuuromslag van het tot voor kort nog verloederde stationsgebied in Heerlen.'

Essentiële rol
Bomen hebben een essentiële rol in het project, zo bleek uit het juryrapport: 'De vijf grote honingbomen (Styphnolobium japonicum) zijn "low-tech" op het dak van een supermarkt geplaatst. Op hun groene grasterpen versterken ze het gewenste "vertrouwde" en aangename gevoel dat de bouwstijl van het hele project oproept: door hun volwassen omvang is het alsof de in maart 2017 geplante bomen er al jaren staan.'

Watermanagementsysteem
De afgelopen jaren hebben TGS, de gemeente Heerlen en engineer Antea Group de groeiplaats voor vijf honingbomen van Boomkwekerij Lappen voorbereid en ingericht. Op een van de daken van het Maankwartier in Heerlen maken de bomen op het dak gebruik van een watermanagementsysteem dat water vasthoudt, irrigeert en eventueel overschot bij piekbuien rustig van het dak afvoert. De andere twee genomineerde projecten waren 'Het Witte Lint', N348 tussen Zutphen en Eefde door Boomkwekerij Udenhout en 'Bomencarré Centrumeiland IJburg' door Nationale Bomenbank.

Good practices
De jury liet weten de drie projecten met veel belangstelling bekeken en beoordeeld. 'Het zijn stuk voor stuk aansprekende voorbeelden van boomprojecten die ieder op een eigen wijze groene waarde toevoegen aan de omgeving. Het zijn good practices voor de bomensector en voor de markt. Telkens wordt de specialistische vakkennis van een boomspecialist weerspiegeld in de kwaliteit van het project, zoals in het ontwerp, de technische installatie (of juist het kunnen vermijden daarvan), de boomkeuze, de aanleg en het onderhoud', zo liet de jury vooraf weten.

Samenspel
De vakjury liet weten elk project te hebben beoordeeld op vooraf vastgestelde aspecten: innovatie en originaliteit, architectuur, beplanting en vakmanschap. Ook de taakverdeling en relatie met de opdrachtgever waren meegenomen in de beoordeling, omdat boomprojecten vaak een samenspel zijn van verschillende partijen, aldus de jury.
Vakblad Boomzorg sprak eerder met Erwin van Herwijnen van TGS over het project. Het artikel is hier te vinden. Alle drie projecten maken ook hun opwachting tijdens de Boom Inspyratie Dag op 26 oktober. Kijk op www.boominnovatiedag.nl voor meer informatie!

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...