Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Xylella zet ‘voet’ op vasteland Spanje, en ander nieuws over 'olijfpest'

woensdag 2 augustus 2017

Na vondsten op Spaanse eilanden Mallorca, Menorca en Ibiza, heeft de bacterie Xylella fastidiosa ook het vasteland bereikt. Dat meldt de Europese Commissie.

In juni werd de bacterie aangetroffen in amandelbomen in Alicante, aan de oostkust van Spanje. In juli werd de bacterie vervolgens ook gevonden in een amandelbomenveld één kilometer van de eerste locatie. De autoriteiten hebben een bufferzone van tien kilometer om de vindplaats ingesteld.

Momenteel wordt onderzocht hoe de bacterie daar terecht is gekomen. Welke subspecies hier gevonden is, wordt op de site van de commissie niet vermeld. Op de Spaanse eilanden werden in totaal drie subspecies aangetroffen. Binnen de EU is Xylella fastidiosa momenteel gesignaleerd in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. In ons buurland bleef het vooralsnog bij één vondst in een gepotte oleander bij een kwekerij in Saksen, tegen de grens met Polen en Tsjechië.

Britten mijden import
In Engeland hebben verschillende leden van de Horticultural Trades Association, waaronder kwekers, tuincentra en hoveniers, in juli in een verklaring toegezegd geen waardplanten te kopen uit gebieden waar Xylella is aangetroffen.

In Nederland wordt gewerkt aan het bewustzijn op Xyllella in de markt en bij de consument en worden handelaren gewezen op de risico's van inkopen uit gebieden waar de bacterie is aangetroffen. Van een importverbod is geen sprake, al geldt voor veel waardplanten wel een paspoortplicht. Naar aanleiding van de laatste vondst adviseert Greenport Boskoop kwekers te stoppen met importeren uit regio's waar Xylella is aangetroffen, en reeds geïmporteerd materiaal uit die regio's te laten onderzoeken.

Gevolgen van een uitbraak
Een uitbraak van Xylella heeft als gevolg dat waardplanten binnen 100 meter van de besmetting worden vernietigd. Om de besmette zone wordt een bufferzone ingesteld van tien kilometer, binnen of vanuit deze zone mag vijf jaar lang geen verkeer van waardplanten plaatsvinden. De bekendste waardplanten van Xylella fastidiosa zijn olijfbomen, maar de volledige waardplantenlijst omvat tientallen bomen en planten.

Meer informatie over de bacterie en het Nederlandse beleid werd gepubliceerd in Boom in Business 2016-2.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...