Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Groundsman
Stad + Groen

Plantaardige sectoren positief over beweging in gewasbeschermingsdossier

dinsdag 11 juli 2017

LTO Nederland, Greenport Holland (GPH) en Brancheorganisatie Akkerbouw (BOA) zijn positief over het feit dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) nieuwe stappen zet op het gebied van gewasbescherming.

In een brief aan de Tweede Kamer laat EZ weten het middelenpakket verder te willen vergroenen. Ook werkt EZ aan een aanpassing van de toelatingsmethode van gewasbeschermingsmiddelen voor de zogeheten 'kleine toepassingen'. Met name in de teelt van bollen en bomen kan nu vooruitgang worden geboekt met een effectievere gewasbescherming en vergroening van het middelenpakket, zo laat LTO weten.

Brandbrief
In november kaartten LTO, GPH en BOA in een brandbrief aan EZ al de elf meest acute knelpunten in de gewasbescherming aan. Veel teelten in Nederland zijn kleinschalig van karakter in vergelijking met grote gewassen als tarwe, suikerbieten en aardappelen en die kleinschaligheid levert problemen op bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen voor onder meer bloembollen, bomen, vaste planten, glastuinbouw en graszaad. Voor nieuwe toelatingen moet nu een (kostbare) procedure worden doorlopen. In kleine teelten staat deze investering vaak niet in verhouding tot de beperkte toepassing. Innovatie in het middelenpakket blijft daardoor in kleine teelten vaak achter, terwijl bestaande middelen versneld wegvallen.

Maatregelen
LTO, GPH en BOA hebben afgelopen tijd EZ en NVWA aangespoord tot oplossingen. Dat heeft geleid tot de volgende maatregelen:
 • Er wordt in Europa gewerkt aan een lijst met kleine teelten. Naar verwachting zullen voor Nederland belangrijke teelten zoals bloembollen, bomen en vaste planten en sierteelt onder glas als kleine teelt worden aangemerkt;
 • Nederland gaat werken met zogeheten 'gewasgroepen': middelen worden dan niet meer toegelaten voor de teelt van bijvoorbeeld dahlia maar op het niveau van 'zomerbloeiende bol- en knolgewassen'. Daarmee zijn vele onderliggende teelten gedekt;
 • Fabrikanten kunnen een aanvraag indienen voor kleine gewasgroepen, zonder de verplichting om voor andere gewasgroepen onderzoek te doen;
 • Ge├»ntegreerde gewasbescherming (IPM) telt voortaan mee in het beoordelen van aanvragen voor vrijstellingen.

  Eerste stap
  LTO, GPH en BOA zien de brief van EZ als een eerste stap naar een effectief pakket aan gewasbeschermingsmiddelen. De urgentie in de land- en tuinbouw is onverminderd hoog; de organisaties gaan er dan ook van uit dat de genoemde oplossingen voortvarend en in goed overleg met de sector worden doorgevoerd. Daarnaast blijven de organisaties met EZ in gesprek om ook voor nog openstaande knelpunten een passend antwoord te vinden.

 • door Nino Stuivenberg

  GERELATEERD NIEUWS

  REACTIES
  Er zijn nog geen reacties.
  REACTIE PLAATSEN
  Naam:
  E-mail (wordt niet getoond op de website):
  Reactie:

  VACATURES
  GREENFORUM
  AGENDA
  Greentrading Zundert
  Datum: maandag 15 januari 2018
  Tijd: 15 januari t/m 9 februari 2018
  Locatie: Diverse Locaties
  Lees meer...
  Groenbeurs Brabant
  Datum: woensdag 17 januari 2018
  Tijd: 17 en 18 januari 2018
  Locatie: Liempdseweg 31, Sint-Oedenrode
  Lees meer...
  IPM Essen
  Datum: dinsdag 23 januari 2018
  Tijd: 23 t/m 26 januari
  Locatie: Messe Essen, Duitsland
  Lees meer...
  International Perennial Plant Conference
  Datum: vrijdag 9 februari 2018
  Locatie: Gr├╝nberg (D)
  Lees meer...
  Horticontact
  Datum: dinsdag 20 februari 2018
  Tijd: 20 t/m 22 februari
  Locatie: Evenementenhal Gorinchem
  Lees meer...
  Boomfeestdag
  Datum: woensdag 14 maart 2018
  Lees meer...