Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Onderzoek Greenpeace bevestigt eerste resultaten 'bijen-aanpak'

donderdag 18 mei 2017

De inspanningen van tuincentra en hun leveranciers om residu van bij-onvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen op tuinplanten te verminderen, werpen hun eerste vruchten af.

Dat leiden Tuinbranche Nederland en haar leden af uit onderzoek van Greenpeace. 'Tegelijkertijd zien we dat we nog stappen moeten maken', zegt directeur Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland mede namens retailorganisaties Groenrijk, Intratuin, Life & Garden en Welkoop.

Greenpeace kocht onlangs bij genoemde winkelketens planten en liet ze op residu onderzoeken. Recentelijk werden de resultaten bekend gemaakt. Van der Heide: 'Dat laat mooie uitkomsten zien met reductie van residu van middelen die de hoogste prioriteit hebben. Daar doen we het voor; samenwerken en actie ondernemen met partijen in de keten met commitment om het steeds beter te doen.'

Ambitie 2.0
Samen met Centrum voor Landbouw en Milieu en Stichting Natuur en Milieu is in 2016 een gezamenlijke ambitie vastgesteld met kwekers en handel om verder te verduurzamen. In maart 2017 werd de Ambitie 2.0 vastgesteld. Daarin werd afgesproken om voor bomen, struiken, bloemen en planten nog verdergaande eisen te laten gelden voor gebruik en verduurzaming van gewasbeschermingsmiddelen. Retailers meldden die afspraken, die gelden voor 2017 en 2018, dit voorjaar aan hun leveranciers.

Aanpak
De aanpak omvat geïntegreerde gewasbescherming, innovatie, gefaseerd verbod van bij-onvriendelijke middelen en stimuleren van sterke gewassen. Ook is vereist dat kwekers deelnemen aan Product Proof (als MPS A deelnemer), Milieukeur of Groenkeur. Dit borgt dat geen verboden middelen zijn gebruikt en dat ze een integrale duurzaamheidsaanpak toepassen. De initiatiefnemers evalueren de ervaringen in de zomer van 2018, om daarna het beleid vanaf 2019 vast te stellen.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...