Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Groundsman
Stad + Groen

Rabobank verwacht grote gevolgen Brexit

donderdag 6 april 2017

Een groot deel van de Nederlandse sierteeltproducten komt in het Verenigd Koninkrijk terecht. Het vertrek van deze partij uit de EU zal 'flinke gevolgen' hebben voor Nederlandse sierteelt. Dat stelt de Rabobank in een rapport.

Voor de sierteelt voorziet de Rabobank drie mogelijkheden: er verandert weinig, invoerheffingen bemoeilijken de export naar het Verenigd Koninkrijk of de importtarieven voor agrarische producten vervallen.

Mogelijke handelsrelaties
Welke gevolgen de Brexit precies heeft voor ondernemers, is grotendeels afhankelijk van het verloop van onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. De Rabobank benoemt vier mogelijke handelsrelaties: het Verenigd Koninkrijk blijft onderdeel van de Douane Unie dan wel lid van de Europese Economische Ruimte, er ontstaat een 'harde Brexit', of er komt een nieuw tweezijdig handelsverdrag tot stand. Omdat Britse premier May heeft geopperd de Europese Interne Markt en de Douane Unie te verlaten, liggen de laatste twee opties het meest voor de hand, stelt de bank. En juist deze opties bieden het minste perspectief op vergaande vrijhandel.

Stijgende kosten
De Rabobank verwacht dat door de Brexit de exportkosten zullen stijgen. Daarnaast zal de handel moeilijker worden. Dit zal onder meer komen door diverse controles aan de grens. Het concretiseren van de belemmeringen is echter lastig. De Rabobank acht een 'bilateraal handelsverdrag' de meeste realistische uitkomst, maar hoe de inhoud van een dergelijk verdrag eruit komt te zien is nog onduidelijk. De tweede optie, een 'harde Brexit', treedt waarschijnlijk in werking als onderhandelingen over een handelsverdrag op niets uitlopen. Ook deze optie zal onder meer een stijging in kosten tot gevolg hebben.

Kansen
Een Brexit kan ook zorgen voor een betere concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven ten opzichte van concurrenten in het Verenigd Koninkrijk, omdat producten afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk duurder worden. Dat geldt dan met name voor branches waarin relatief veel producten uit het VK worden geïmporteerd. Ook kan Nederland mogelijk haar positie versterken als 'toegangspoort' van Europa.

Inzicht voor ondernemers
Op de site van de Rabobank is een stappenplan te vinden waarmee ondernemers in kaart kunnen brengen welke invloed de Brexit heeft op hun bedrijf. Tevens worden hier de gevolgen van de handelsverdragen uiteengezet.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Greentrading Zundert
Datum: maandag 15 januari 2018
Tijd: 15 januari t/m 9 februari 2018
Locatie: Diverse Locaties
Lees meer...
Groenbeurs Brabant
Datum: woensdag 17 januari 2018
Tijd: 17 en 18 januari 2018
Locatie: Liempdseweg 31, Sint-Oedenrode
Lees meer...
IPM Essen
Datum: dinsdag 23 januari 2018
Tijd: 23 t/m 26 januari
Locatie: Messe Essen, Duitsland
Lees meer...
International Perennial Plant Conference
Datum: vrijdag 9 februari 2018
Locatie: Grünberg (D)
Lees meer...
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...
Boomfeestdag
Datum: woensdag 14 maart 2018
Lees meer...