Archief Agenda Adverteren Abonneren Contact Disclaimer
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Dak & Gevel Groen
Groundsman
Stad + Groen

Oekraïne treedt toe tot de European Nurserystock Association

dinsdag 7 maart 2017

Tijdens de IPM Essen op 26 januari kwam de European Nurserystock Association (ENA) bijeen. Meer dan dertig afgevaardigden van zestien landen discussieerden over de Europese kwekerijsector.

Onder hen een groot aantal afgevaardigden van de Ukraine Plants Industry Association, waar de leidende kwekerijen uit Oekraïne lid van zijn. Oekraïne werd officieel toegelaten als 20e lid van de ENA. Het land heeft 100 kwekerijen, goed voor een gezamenlijk oppervlakte van 3.000 hectare en 10.000 arbeidskrachten. De sector heeft een marktaandeel van 70.000 miljoen euro.

Recessie in Amerika
Miles Rosedale, CEO van de grootste kwekerij in Amerika (Monrovia Growers) vertelde tijdens de bijeenkomst over de kwekerijsector in zijn land. De Amerikaanse kwekerij-industrie is, inclusief landschapstoepassingen, goed voor ongeveer 15 miljard euro. Planten hebben daarbij een aandeel van 40%. Vijf jaar geleden waren er te veel kwekers en te veel planten. Door het instorten van de huizenmarkt werden de planten niet meer verkocht. Zo daalde de verkoop van grote planten in containers alleen al met zo'n 40-50%.

Amerikaanse kwekers zijn momenteel herstellende van deze recessie, zo vertelde Rosedale. Grote planten worden weer gebruikt. 25-30% van de kwekers hebben desondanks hun deuren gesloten. Vijf jaar geleden bereikten de prijzen hun laatste punt in veertig jaar. Sinds die tijd groeit de prijs jaarlijks met 5%. Momenteel is er een gebrek aan arbeidskrachten en is er sprake van stijgende kosten. In de toekomst zullen kwekers voor de nodige uitdagingen komen te staan waar het gaat om distributiekanalen. Verwacht wordt dat tuincentra hun aandeel in de markt zien verminderen en digitale verkoop een grotere rol gaat spelen.

Green Cities for Europe-promotiecampagne
De ENA besloot verder een EU-subsidie aan te vragen voor promotie van de Green Cities for Europe-campagne. Deze campagne is erop gericht het bewustzijn van de voordelen van groen te vergroten. De campagne wordt ontwikkeld tijdens congressen, seminars en andere zakelijke bijeenkomsten en ondersteund met een EU-website en geprint informatiemateriaal.

Xylella fastidiosa
Tijdens de bijeenkomst werden ook de maatregelen tegen de Xylella-bacterie besproken. Naast het belang van maatregelen, werd ook duidelijk dat het belangrijk is professionals in de keten goed geïnformeerd te houden. De formatie was het er unaniem over eens dat er compensaties moeten komen voor schade door de bacterie. Ook wordt een werkgroep rond Xylella opgericht.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
LTO Boomkwekersdag
Datum: donderdag 21 december 2017
Locatie: Voorstraat 30, 4054 MX Echteld
Lees meer...
Telermaat Open
Datum: vrijdag 12 januari 2018
Tijd: 12 en 13 januari 2018
Locatie: Boskoop
Lees meer...
Greentrading Zundert
Datum: maandag 15 januari 2018
Tijd: 15 januari t/m 9 februari 2018
Locatie: Diverse Locaties
Lees meer...
Groenbeurs Brabant
Datum: woensdag 17 januari 2018
Tijd: 17 en 18 januari 2018
Locatie: Liempdseweg 31, Sint-Oedenrode
Lees meer...
IPM Essen
Datum: dinsdag 23 januari 2018
Tijd: 23 t/m 26 januari
Locatie: Messe Essen, Duitsland
Lees meer...
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...