Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Oekraïne treedt toe tot de European Nurserystock Association

dinsdag 7 maart 2017

Tijdens de IPM Essen op 26 januari kwam de European Nurserystock Association (ENA) bijeen. Meer dan dertig afgevaardigden van zestien landen discussieerden over de Europese kwekerijsector.

Onder hen een groot aantal afgevaardigden van de Ukraine Plants Industry Association, waar de leidende kwekerijen uit Oekraïne lid van zijn. Oekraïne werd officieel toegelaten als 20e lid van de ENA. Het land heeft 100 kwekerijen, goed voor een gezamenlijk oppervlakte van 3.000 hectare en 10.000 arbeidskrachten. De sector heeft een marktaandeel van 70.000 miljoen euro.

Recessie in Amerika
Miles Rosedale, CEO van de grootste kwekerij in Amerika (Monrovia Growers) vertelde tijdens de bijeenkomst over de kwekerijsector in zijn land. De Amerikaanse kwekerij-industrie is, inclusief landschapstoepassingen, goed voor ongeveer 15 miljard euro. Planten hebben daarbij een aandeel van 40%. Vijf jaar geleden waren er te veel kwekers en te veel planten. Door het instorten van de huizenmarkt werden de planten niet meer verkocht. Zo daalde de verkoop van grote planten in containers alleen al met zo'n 40-50%.

Amerikaanse kwekers zijn momenteel herstellende van deze recessie, zo vertelde Rosedale. Grote planten worden weer gebruikt. 25-30% van de kwekers hebben desondanks hun deuren gesloten. Vijf jaar geleden bereikten de prijzen hun laatste punt in veertig jaar. Sinds die tijd groeit de prijs jaarlijks met 5%. Momenteel is er een gebrek aan arbeidskrachten en is er sprake van stijgende kosten. In de toekomst zullen kwekers voor de nodige uitdagingen komen te staan waar het gaat om distributiekanalen. Verwacht wordt dat tuincentra hun aandeel in de markt zien verminderen en digitale verkoop een grotere rol gaat spelen.

Green Cities for Europe-promotiecampagne
De ENA besloot verder een EU-subsidie aan te vragen voor promotie van de Green Cities for Europe-campagne. Deze campagne is erop gericht het bewustzijn van de voordelen van groen te vergroten. De campagne wordt ontwikkeld tijdens congressen, seminars en andere zakelijke bijeenkomsten en ondersteund met een EU-website en geprint informatiemateriaal.

Xylella fastidiosa
Tijdens de bijeenkomst werden ook de maatregelen tegen de Xylella-bacterie besproken. Naast het belang van maatregelen, werd ook duidelijk dat het belangrijk is professionals in de keten goed geïnformeerd te houden. De formatie was het er unaniem over eens dat er compensaties moeten komen voor schade door de bacterie. Ook wordt een werkgroep rond Xylella opgericht.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...
Boomfeestdag
Datum: woensdag 14 maart 2018
Lees meer...
Training Kwaliteit van boomkwekerijproducten
Datum: donderdag 29 maart 2018
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Fruitpark te Ochten
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...