Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Anthos wijst Britse bedrijven op gevolgen Brexit

woensdag 1 februari 2017

De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit starten dit voorjaar. Anthos acht het van belang zich in te spannen om de mogelijk negatieve gevolgen voor de export van Nederlandse boomkwekerijproducten te minimaliseren.

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de Horticultural Trades Association (HTA) op 17 en 18 januari gaf Anthos vice-voorzitter Jan de Vries zijn visie op de gevolgen van de Brexit. De Britse premier May heeft recent aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk inzet op een 'harde Brexit'. De Britse regering voelt niets voor een constructie waarin het land zich "half binnen en half buiten" de EU bevindt.

Het Verenigd Koninkrijk is voor de Nederlandse sierteeltsector een belangrijk afzetland. Volgens de laatste PT-statistiek uit 2012 bedroeg de exportwaarde van boomkwekerijproducten circa 85 miljoen euro. Het Verenigd Koninkrijk nam daarmee na Duitsland de tweede exportpositie in na Duitsland en is nog steeds een belangrijke bestemming voor Nederlandse boomkwekerijproducten. Afzet vindt plaats richting retail alsook de institutionele markt.

Voordelen voor de Britten
Volgens Jan de Vries is het Verenigd Koninkrijk gebaat bij een goede handelsrelatie met Nederland en andere EU-lidstaten, al was het alleen al omdat het land niet volledig zelf kan voorzien in de vraag naar boomkwekerijproducten. Het is voor de Britten verder een risico om niet aangehaakt te blijven bij Europese wetgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. Tevens wees De Vries erop dat de Britten geen toegang behouden tot Europese Structuurgelden, hetgeen negatieve gevolgen kan hebben voor investeringen in de openbare ruimte. Een ander belangrijk aandachtspunt waren de fytosanitaire eisen. Ook Professor Nicola Spence, chief Plant Health Officer hield daarover een voordracht. Juist deze zaken kunnen in de komende jaren beperkingen opleggen aan import van plantmateriaal.


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...