Archief Agenda Adverteren Abonneren Contact Disclaimer
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Dak & Gevel Groen
Groundsman
Stad + Groen

‘Duurzaamheid moet DNA bloembollen- en boomkwekerijsector worden’

vrijdag 16 december 2016

Henk Westerhof, voorzitter Anthos
"Duurzaamheid moet dé nieuwe strategie voor de bloembollen- en boomkwekerijsector worden om de markt te benaderen", zo betoogde Anthos-voorzitter Henk Westerhof tijdens de drukbezochte eindejaarbijeenkomst van de organisatie.

"Beide sectoren worden nu teveel en te vaak in het defensief gedrukt door acties van Greenpeace en publicaties in de media over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daar staat het toenemende belang van een duurzame en leefbare samenleving tegenover. Bloembollen en boomkwekerijproducten zijn bij uitstek geschikt om daar een bijdrage aan te leveren. Door onze deelname aan de Stichting De Groene Stad wil Anthos ertoe bijdragen dat duurzaamheid als hét DNA van de sector wordt gezien", aldus Westerhof.

Transparantie
De sector zal veel meer transparantie moeten bieden over de wijze waarop de producten worden geproduceerd. Zowel retailers als afnemers in de institutionele markt vragen daarom, mede onder druk van de publieke opinie en acties van NGO's, waaronder Greenpeace. "Het gaat bij de retail niet alleen om het rendement. Ook op het gebied van duurzaamheid zullen sierteeltproducten hun toegevoegde waarde in het schap moeten kunnen beargumenteren en bewijzen", zo stelde Westerhof.

"In gemeenten is het vaak de politiek die hoge duurzaamheidseisen stelt aan onze bomen, struiken, bollen en planten, maar ook aan de leveranciers van deze producten. De gevraagde transparantie moet geboden worden door de ondernemers zelf. Certificering kan daarin een ondersteunende rol vervullen." Westerhof plaatste in dat verband een kritische noot over de veelheid van de verschillende duurzaamheidsmerken, waaronder MPS, Groenkeur en Milieukeur: "De veelheid daarvan werkt de gevraagde transparantie niet in de hand en heeft daarop zelfs een frustrerende uitwerking, ook omdat marktpartijen het onderscheid tussen de verschillende merken moeilijk kan herkennen."

Groene Stad Charta
In het jaar 2050 woont 75 procent van de wereldbevolking in grote steden, zo blijkt uit onderzoek. Om steden leefbaar te houden liggen er kansen voor groen. Om vergroening te stimuleren zal de Stichting De Groene Stad, waarin Anthos samen met de VHG en de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten participeert, binnenkort de Groene Stad Charta introduceren; een handvest voor de vergroening van steden en dorpen. Door ondertekening kunnen deelnemende bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties hun groene ambities zichtbaar maken met een doordachte inzet van groen op bijvoorbeeld pleinen in stads- en dorpscentra, bedrijfsterreinen of bij ziekenhuizen. Ondertekenaars kiezen daarmee voor vergroening ten bate van een duurzame en leefbare omgeving.

"De bloembollen- en boomkwekerijsector moet in alles wat ze doet duurzaamheid uitstralen. Dat betekent vooral blijven werken aan duurzame productiemethoden en transparantie bieden aan ketenpartijen. Alleen dan kan je ervoor zorgen dat duurzaamheid als hét DNA van de sector en de daarin werkzame ondernemers wordt gezien", zo luidde de eindconclusie van de Anthos-voorzitter.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
LTO Boomkwekersdag
Datum: donderdag 21 december 2017
Locatie: Voorstraat 30, 4054 MX Echteld
Lees meer...
Telermaat Open
Datum: vrijdag 12 januari 2018
Tijd: 12 en 13 januari 2018
Locatie: Boskoop
Lees meer...
Greentrading Zundert
Datum: maandag 15 januari 2018
Tijd: 15 januari t/m 9 februari 2018
Locatie: Diverse Locaties
Lees meer...
Groenbeurs Brabant
Datum: woensdag 17 januari 2018
Tijd: 17 en 18 januari 2018
Locatie: Liempdseweg 31, Sint-Oedenrode
Lees meer...
IPM Essen
Datum: dinsdag 23 januari 2018
Tijd: 23 t/m 26 januari
Locatie: Messe Essen, Duitsland
Lees meer...
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...