Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

‘Wees zuinig op interne, open markt in Europa’

vrijdag 4 maart 2016

Als de interne, open markt van de Europese Unie in het gedrang komt, is er één land dat zeer zwaar getroffen zal worden; dat is Nederland en met name ook de agrosector. Wees zuinig op die open markt. Europa dient de veiligheid aan de buitengrenzen te waarborgen, zodat de interne markt niet in de gevarenzone belandt.

Dit bracht LTO-voorzitter Albert Jan Maat gisteren naar voren tijdens een in Den Haag gevoerd overleg met minister Henk Kamp (EZ). Dit zogenoemde 'consultatief overleg' met sociale partners in SER-verband vindt jaarlijks plaats ter voorbereiding van de op 16 en 17 maart aanstaande te houden EU-Voorjaarstop.

'Brexit'
Twee actuele onderwerpen overheersten het gesprek: de voortdurende vluchtelingencrisis en een mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie ('Brexit'). Maat onderstreepte het grote belang om de Britten in de EU te houden en zei de aanpak van het kabinet in deze vol te steunen.

Wat LTO betreft mag van Europa wel meer actie worden gevraagd om verschillen, die bestaan op het terrein van concurrentie tussen EU-landen, kleiner te maken. Aan regelgeving om het zogenoemde 'gelijke speelveld' te bevorderen wordt volgens Maat te weinig te gedaan. Dit geldt evenzeer voor Europese arbeidsmarkt met uiteenlopende lasten en regels in de lidstaten, waardoor geen sprake is van vergelijkbare concurrentieomstandigheden.

Rusland
Tot slot deed de LTO-voorzitter een dringend beroep op minister Kamp om zich extra in te spannen voor een constructieve relatie met Rusland, al zei hij zich zeer wel bewust te zijn van de complexe en precaire verhoudingen met dit land. Het importverbod loopt nog steeds door, waardoor de export van veel agrarische producten naar Rusland wordt geblokkeerd.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...