Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Nederlandse import 2013 zonder schadelijke organismen

dinsdag 5 augustus 2014

Tijdens inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er geen vondsten gedaan van quarantaineorganismen, andere schadelijke organismen en bestrijdingsacties bij import in de boomkwekerijsector in 2013.

Dat blijkt uit het rapport Fytosanitaire Signalering 2013. De sector boomkwekerij produceert bomen, heesters en vaste planten voor groenbeheerders, fruittelers en tuinbezitters. Deze sector is nauw verweven met de groene ruimte, waarmee bossen, tuinen, parken en straatgroen (al dan niet openbaar) wordt bedoeld. Dezelfde ziekten en plagen komen voor in de boomkwekerij en de groene ruimte. Besmettingen in de ene sector kunnen dan ook leiden tot besmettingen in de andere sector. Belangrijke weringsactiviteiten zijn gericht op verpakkingshout en boomkwekerijmateriaal uit China. In 2013 is gestart met verplichte importinspecties van verpakkingshout van steenprodukten uit China. Daarbij zijn regelmatig vondsten van levende larven en kevers gedaan. Dit is een teken dat de behandeling van het hout niet voldoende is geweest. Er waren in 2013 geen nieuwe uitbraken van Aziatische boktorren. Wel blijft de monitoring doorgaan in de gebieden waar de afgelopen jaren uitbraken zijn geweest. Een eerste vondst van Xyllella fastidiosa in Italië eind 2013 betekende het instellen van Europese noodmaatregelen.

In de boomkwekerij zijn in 2013 bij import geen vondsten van schadelijke organismen gedaan. In de teelt waren er geen vondsten van schadelijke organismen. Bij plantenpaspoortinspecties is 54 maal een schadelijk organisme aangetroffen, waarvan 31 maal Erwinia amylovora, 9 maal Phytophthora ramorum, 7 maal Plum
pox virus en 6 maal Xanthomonas arboricola pv pruni. Bij export is 126 maal een schadelijk organisme aangetroffen. Dit aantal is hoger dan in 2012, maar varieert sterk over de jaren. Op basis van besluiten van de Europese Commissie is in 2013 een inspectieprogramma verpakkingshout uitgevoerd, bestaande uit (a) importinspecties (aan de buitengrens van de EU) van verpakkingshout van steenproducten met herkomst China, (b) monitoring van bedrijven die natuursteen importeren en hun omgeving, met gebruik van insectenvallen op risicolocaties, (c) inspecties van geïmporteerd verpakkingshout aanwezig op risicolocaties, (d) inspecties door de douane van verpakkingshout van andere zendingen dan natuursteen. Daarbij zijn 97 partijen afgekeurd wegens ontbreken van het ISPM-15 merkteken en is 34 maal een schadelijk organisme aangetroffen. Op basis van een risicobeoordeling wordt de kans op introductie van het dennenhoutaaltje via invoer van schors uit Portugal als klein ingeschat.

Vanaf 2004 doet de NVWA jaarlijks verslag van de Staat van de Plantgezondheid in Nederland. De rapportage geeft een overzicht van in- en uitgaande notificaties, uitgevoerde inspecties op en bestrijdingsacties tegen quarantaineorganismen en andere schadelijke organismen. De eerstgenoemde organismen zijn gereguleerd op grond van EU-richtlijn 2000/29/EG of zijn door de NVWA aangewezen als quarantainewaardig. In dit rapport wordt ook aandacht besteed aan organismen die niet zijn gereguleerd, nog niet of beperkt in Nederland voorkomen, maar in de toekomst mogelijk een toenemend) probleem kunnen vormen. Met ingang van 2012 zijn bedreigingen voor de biodiversiteit en de gezondheid van mens en dier niet meer in de rapportage Fytosanitaire Signalering opgenomen.

bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...