Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 6
Download PDF
Naar de enquête

Haaren wordt opgeknipt, maar sector groeit lekker door


In deze uitgave van Boom-In-Business een Regio-In-Beeld met de focus op de gemeente Haaren in Midden-Brabant. Haaren is vanouds een echt boomkwekersgemeente en waarschijnlijk een van de weinige gemeenten die in haar beleid rekening houdt met de sector.

Auteur: Hein van Iersel

Christ Heijmans: 'Stoppen is moeilijker dan beginnen'


Iedere stap in een ondernemerscarrière heeft zijn uitdagingen en problemen. Maar in de beleving van de 61-jarige boomkweker Christ Heijmans uit Biezenmortel is de afbouwperiode misschien wel het meest ingewikkeld.

Auteur: Hein van Iersel

Kort op de markt zitten lijkt voor recessieproef bedrijf te zorgen


Zoals boomkweker Kees Burgmans het vertelt lijkt het bijna appeltje-eitje. De kweker is de afgelopen jaren gewoon lekker doorgegroeid en heeft van de recessie naar eigen zeggen weinig last gehad. Zijn remedie: kort op de markt zitten, maar tussen de regels door ook zijn eigen kop volgen.

Auteur: Hein van Iersel

Een boomkwekerij vanaf niets opstarten is moeilijk, maar het kan wel


Jonge ondernemers in de boomkwekerij zijn zeldzaam, zeker ondernemers die ooit zelf met hun kwekerij gestart zijn. Niels Mallens uit de Biezenmortel is wel zo iemand. Al geeft hij zelf meteen aan dat dit alleen mogelijk is geweest dankzij het varkensbedrijf van zijn ouders, waarvan hij een deel van de grond heeft overgenomen.

Auteur: Hein van Iersel

Scherpe prijzen, maar wel met oog voor sociale duurzaamheid


Door de omstandigheden van de afgelopen jaren in de markt voor bomen en vaste planten, is het voor (boom)kwekers een noodzaak geworden om de kortste lijnen aan de inkoopkant te hebben. Toeleveranciers stemmen daarop af door zich niet alleen op volume, maar ook steeds meer op uitgebreide service te richten. Agro 'De Arend' BV is een voorbeeld van zo'n toeleverancier.

Auteur: Santi Raats

Alternatieve onkruidbestrijding op boomkwekerijen: hoe staat het ermee?


Door het chemieverbod op verhardingen wijken (boom)kwekers voor hun paden uit naar alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden. Ook voor hun cultuurgronden zoeken steeds meer kwekers naar alternatieven voor glyfosaat.

Auteur: Santi Raats

Altijd de juiste dosering


De Laag Volume Strooitechniek (LV S) van Agricult had al bewezen een hogere capaciteit te leveren met minder tanken, een flinke besparing op het middel en een beperking van drift. Een groeiend aantal kwekers gebruikt nu ook de vernieuwde LV S-opbouwset met GPS. ‘We kunnen nu een hectare spuiten met maar vijftig liter water.’

Auteur: Sylvia de Witt

Herkenbaar, helpend en taboedoorbrekend


Volgens Alzheimer Nederland hebben 270.000 mensen in Nederland dementie. Met de vergrijzing zal dat aantal de komende jaren alleen maar toenemen.

Vermeerderaar Bollaart: 'Kwekers moeten meer in contact komen met de klant'


BENS Young Plants is het vermeerderingsbedrijf in het Groningse Sappemeer van Bart Bollaart en Susanne Blom (BENS staat voor B en S, Bart en Susanne). Het jonge bedrijf is opgericht in 2009.

Auteur: Santi Raats

'Het bestuur is nu een mooie combinatie van verjonging en bestuurlijke ervaring'


LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten heeft bekendgemaakt te willen verjongen, moderniseren en zijn centrale positie te willen versterken.

Auteur: Santi Raats

2-0 Achterstand


Kleine kwekers moeten het opnemen tegen multinationals als Greenpeace met een miljoenenbudget

Auteur: Hein van Iersel