Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 3
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Boomkweker Herman Mauritz is blij dat hij zijn vak en bedrijf kan overdragen


Boom in Business is op bezoek bij Mabo, de boomkwekerij van Herman Mauritz. Althans, nog even. Want Herman zit middenin een opvolgingstraject met zijn zoon Niels en medewerker Jan Wennekes. De leibomenspecialist geeft een rondleiding door de boomkwekerij en zijn opvolgers vertellen hoe zij de toekomst zien voor het bedrijf.

Auteur: Santi Raats

Door de donkere wolken van de stookhoop heen schijnt inmiddels volop de zon


Veel bedrijven in de boomkwekerijsector hebben de afgelopen jaren slecht gedraaid. Veel kwekers draaiden zelfs rode cijfers en besloten om hun plantschop aan de wilgen te hangen. Dat leidde er in Zundert zelfs toe dat in het vroege voorjaar alle overschot van bos- en haagplantsoen op een hoop werd geschoven en in vlammen opging.

Auteur: Hein van Iersel

Stap voor stap werken aan de ontwikkeling van het bedrijf


Jurgen Denissen (31 jaar) nam drie jaar geleden met zijn broer Kevin het bedrijf van vader Jos Denissen over. Voor beide broers een natuurlijk moment om met een gedegen plan het bedrijf weer toekomstproof te maken.

Auteur: Hein van Iersel

Anders doen dan anderen, dan kun je geld verdienen


Van der Peijl Tuinplanten is een grote op zijn gebied, maar wil zeker geen massabedrijf zijn. Het bedrijf is gespecialiseerd in bloeiende tuinheesters, zoals Viburnum en Hortensia voor tuincentra. Dat is een markt die vraagt om grote aantallen.

Auteur: Hein van Iersel

'Ondernemen is leuk, maar dan met het wel leuk gaan'


Samenwerken in de kwekerijsector is maar voor weinig mensen weggelegd. Het bedrijf About Plants, dat eigendom is van de zwagers Ron van Opstal en Hans Jochems, is daarop een zeldzame uitzondering.

Auteur: Hein van Iersel

'Er mag zelfs geen zandkorrel meer zichtbaar zijn na de spoelbeurt'


Bomen die naar landen buiten de EU worden geëxporteerd, moeten worden ‘gespoeld’: ze krijgen een grondige wasbeurt met water om ze te ontdoen van grond en zand, waarin ziektes, schadelijke organismes, eitjes en ongewenste bacteriën kunnen zitten.

Auteur: Santi Raats

Taal is cruciale factor bij vluchteling in agrarisch bedrijf


De agrarische sector heeft het moeilijk: er dreigt een groot tekort aan werknemers in de branche. Boerenbedrijven kampen met vergrijzing en ook boomkwekers kennen problemen met de opvolging binnen de onderneming.

Auteur: Guus van Rijswijck

Prachtige siersoort voor parken, maar ook geschikt voor lucifers


Voor de zevende editie van de Boom Innovatie Dag in oktober 2017 brengt collectiebeheerder Huub Olde Loohuis als boomambassadeur zijn inspiratieboom onder de aandacht: Populus x generosa ‘Unal’.

Auteur: Santi Raats

De groten worden groter, kleinere bedrijven hebben het nog lastig


Na enkele jaren van teruglopende omzet en resultaten is de Zundertse boomkwekerij de weg naar boven ingeslagen. De omzet in bos- en haagplantsoen is in het najaar toegenomen met ruim 5 procent.

Auteur: Theunis Mulders (Van Oers Agro)

Dirigeren


Met alleen het zwaaien van zijn armen weet hij met en orkest van medewerkers, klanten en leveranciers van niets iets te maken

Auteur: Hein van Iersel