Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 1
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Totaalconcept voor plantweerbaarheid zorgt voor duurzaamheid én opbrengstverhoging


Dit jaar heeft onderzoeksbureau Cultus Agro Advies een tweede achtereenvolgende demo afgerond naar de teelt van Gaultheria met de inzet van het Natugro systeem: een reeks producten die de gewas- en productkwaliteit duurzaam verbeteren.

Auteur: Santi Raats

Lekker werken, fatsoenlijk geld verdienen en zo weinig mogelijk gezeur


Het is maar een klein detail. Als je bij boomkwekerij Adriaan van de Bijl het kantoor binnengaat, valt het oog als vanzelf op het logo van het bedrijf van vader Martin van de Bijl, dat voorheen in hetzelfde pand aan de Rijbandijk in Opheusden was gevestigd.

Auteur: Hein van Iersel

Wij zijn beter dan Bol.com


Vraag ergens in de sector naar de naam Volentis en de kans is groot dat u tegen een levensgroot vraagteken aan loopt. Een gemiste kans, want Volentis is al meer dan 30 jaar actief in de sector. Alleen de naam is nieuw.

Auteur: Hein van Iersel

Groot worden door klein te blijven


Opheusden en Kesteren zijn groot in bomen, maar toch ook weer een kleine gemeenschap. Hoe klein, dat besef je pas als je er een dag rondrijdt en niet alleen familienamen herkent, maar zelfs de looks die bij die familie horen. Ik ben daarom aanvankelijk wat verward als ik bij Henk en Jonathan Huibers de plaats op rij.

Auteur: Hein van Iersel

Stijgende trend in kwekersrechtaanvragen voor laanbomen ondanks lange veredelingstrijd


Kwekersrechten en licenties zijn gebruikelijk in de rozen, snijbloemen en sierheesterteelt. Om de haverklap komt er een nieuwe soort op de markt. In de laanbomenteelt komen kwekersrechten en licenties van oudsher minder voor, maar daar begint langzamerhand verandering in te komen, zo lijkt het.

Auteur: Santi Raats

Aanmodderen in de sneeuw


Boomkweker Dirk-Jan Huibers uit Dodewaard haalt woensdag 250 dakplatanen uit de halfbevroren grond van een boomperceel in Hien bij Dodewaard. Het gaat om een spoedbestelling die nog net afgewerkt kan worden voordat de vorst te diep in de grond zit om de bomen te kunnen rooien.

Vandaag bomen voor China, morgen voor de maan


Een leuke opsteker en een prima kans voor de regio om eens lekker te ruimen in de kwekerij. Zo omschrijft Evert Peterse van Boomkwekerij Peterse uit Opheusden zijn mega-order van meer dan 100.000 spillen in de maat 6-8 en 8-10 voor de Chinese markt.

Auteur: Hein van Iersel

Een kweker moet weten wie zijn klant is. Die klant is belangrijker dan aantallen'


De markt voor kwekers is de laatste jaren veranderd van aanbodgericht naar meer vraaggericht. Gaultheria-specialist Johan Jansen heeft dat door en richt zich nu op diversificatie en jaarrondproductie.

Auteur: Santi Raats

Haifa Group: 50 years of Growth!


Dit is het verhaal van een pioniersbedrijf met een innovatieve aanpak. Een verhaal dat begint bij het ontwerp van een productievestiging voor kaliumnitraat en dat eindigt bij een van de meest succesvolle merken ter wereld op het gebied van kunstmest. Meststoffenproducent Haifa heeft iets te vieren!

LTO-bestuurslid Veltmans: 'Er is maar één soort water bij overlast: nat water!'


Boomkwekers merken ieder jaar opnieuw dat ons klimaat tegelijk droger en natter wordt. In de praktijk kan dat leiden tot merkwaardige situaties. Kwekers kunnen geconfronteerd worden met een overvloed aan water dat niet of niet snel genoeg kan worden verwerkt door waterwegen.

Auteur: Santi Raats

Overmoed


Auteur: Hein van Iersel