Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2015 - 4
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

'Ik betaal liever een euro meer voor goede spillen'


Boom in Business presenteert een nieuwe terugkerende rubriek, waarin we een ondernemer vragen stellen over zijn bedrijf, afzet en vooral ook zijn toekomstplannen. Deze week Bart van Gerwen, eigenaar van Boomkwekerij Bart van Gerwen.

Auteur: Dick van Doorn

Gezocht: participatiekweker (m/v)


Op steeds meer plekken in het land schakelt de overheid burgers in bij het groenbeheer. Burgerparticipatie, heet dat dan. De redactie van dit blad verzon er een mooi woord bij: de participatiekweker. Een woord dat tot vóór dit artikel nog niet eens bestond. Het is namelijk tijd om te gaan participatiekweken, constateren een aantal deskundigen in dit artikel.

Auteur: Peter Voskuil

Vormen gaatjespotten de ideale combinatie tussen volle grond en container?


Boomkwekerij Ubbo Kruse in Bad Zwischenahn is sinds enkele jaren helemaal overtuigd van de voordelen van gaatjespotten. Dit zijn normale zwarte plastic potten waarin om de vier centimeter gaatjes geboord zijn met een diameter van twee millimeter. De planten gaan na oppotten met pot en al de grond in. De Duitse kweker is helemaal overtuigd van de voordelen van dit systeem en heeft inmiddels al bijna vijf hectare op deze manier in cultuur.

Auteur: Hein van Iersel

Bomen gaan in vlammen op


Op de valreep vernietigt boomkweker Huverba uit Opheusden, op een perceel in Dodewaard vrijdag zo'n 600 kuub 'afgeschreven' bomen en snoeihout; in totaal 250 soorten. Het is wellicht de grootste hoeveelheid bomen die dit jaar bij een Nederlandse kweker in vlammen opgaat.

De boom die niet aanwezig is (maar er wel staat)


Het is een boom met twee gezichten. Die prachtige dikke, kale takken in de winter, en in de zomer die enorme lappen van bladeren die het zonlicht zo prachtig gefilterd op stadsgevels kunnen laten vallen. Tuin- en landschapsontwerper Frans van der Steen treedt op als ambassadeur van de Gymnocladus dioica, oftewel de doodsbeenderenboom.

Auteur: Peter Voskuil

'Eigenlijk klopt alles aan deze boom'


Een nicheboom, maar wel een boom van de toekomst. Vraag dendroloog en vakspecialist bomen Jaap Smit naar de Tetradium daniellii (bijenboom) en hij wordt vanzelf enthousiast. Smit breekt in deze nieuwe rubriek (zie kader) een lans voor zijn lievelingsboom. 'Tetradium daniellii is een probleemoplosser die niets extra's kost en nog bijzonder is óók.'

Auteur: Peter Voskuil

Uiteindelijk draait het allemaal om marktgericht werken


Iedere kweker heeft een accountant en sommigen van deze accountants zien soms wel tientallen kwekers. Je mag hopen dat ze daarmee een algemene visie hebben ontwikkeld op de ontwikkelingen in de markt en de ondernemerskwaliteiten van kwekers. Vakblad Boom In Business nodigde een aantal adviseurs uit de verschillende kweekgebieden uit. Eldert van der Spek van Flynth uit Boskoop fungeerde als gastheer.

Auteur: Hein van Iersel

Snelle groei op eigen wortel!


De broers Gijsbert en Geurt van Setten zijn donderdag op geheimzinnige wijze aan het werk in hun zogenaamde Roll-Air-kas met ledlampen. Het is de boomkwekers gelukt om op grote schaal bomen te telen op eigen wortel, een unicum in Europa. Oftewel: van stekjes worden bomen opgekweekt.

Een malle overgang tussen de snoei van kwekers en de snoei van boomverzorgers


Zomaar een gesprek met de enige bomenconsulent van Nederland: Hans Kaljee. Hij heeft het over de malle overgang tussen de snoei van boomkwekers naar die van boomverzorgers.

Auteur: Hein van Iersel

Volop boominspiratie tijdens komende Boom Innovatie Dag


Donderdag 17 september organiseren de vakbladen Boomzorg, Stad + Groen en Boom in Business voor de vijfde keer de Boom Innovatie Dag. Tijdens deze dag wordt een mengelmoes van allerlei onderwerpen behandeld: ontwikkelingen op het gebied van bomen, planten en heesters, techniek, informatietechnologie en beheer en onderhoud.

Auteur: Kelly Kuenen

Tunnel is uit, cabriolet is in


Tunnelkassen zijn jarenlang een goedkope en makkelijk in te zetten manier geweest om tuinplanten sneller op te kweken en te beschermen tegen extreem weer zoals vorst. Nadelen zijn er echter ook genoeg. Het klimaat in een kleine tunnelkas is moeilijk te sturen. Tunnelkassen zijn daarnaast ook lastig te mechaniseren. Ze zijn meestal te klein om planten gemechaniseerd op te pakken en af te zetten.

Auteur: Hein van Iersel

Opkomst en ondergang van een nieuwe zaaimethode


Begin vorig jaar bracht dit vakblad samen met Telermaat een nieuwe zaaimethode naar Nederland. Het idee leek even simpel als geniaal. Gestratificeerde boomzaden worden tussen twee vellen papier gelijmd en op het zaaibed uitgerold. Na presentaties in Zundert gingen een aantal kwekers met de methode aan de slag. Al meteen na de eerste evaluaties werd voorzichtig geconcludeerd dat het resultaten matig waren.

Auteur: Kelly Kuenen

Culticlean als vervanger van steeds duurder wordend Basamid


Kwekers van zaaigoed lopen al jaren te hoop tegen de steeds geringere mogelijkheden om bodemontsmetting toe te passen. Basamid, maar ook Monam is niet meer toegestaan. Lars Bjerre Hanssen van het Deense Hebe Danmark neemt nu proeven met een Nederlandse machine.

Auteur: Hein van Iersel

Stuurlui


U kent de zegswijze de beste stuurluit staan aan wal- voor de sector op dit moment een hele belangrijke.

Auteur: Hein van Iersel