Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2015 - 2
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Tien vragen aan: Sjef en Joost van Roessel


Boom in Business presenteert een nieuwe terugkerende rubriek, waarin we een ondernemer vragen stellen over zijn bedrijf, afzet en vooral ook zijn toekomstplannen. Deze keer Boomkwekerij J. van Roessel.

Auteur: Kelly Kuenen

Geen meetinstrument maar interpretatie-instrument


BodemQ, instrument van het Nutriënten Management Instituut (NMI) uit Wageningen, interpreteert de cijfers die een teler standaard krijgt bij een bodemanalyse. 'Met de basisvariant maak je gebruik van geohydrologische gebiedskenmerken en standaard bodemanalyses. Vervolgens worden deze basisgegevens ingevoerd', vertelt projectmanager Laura van Schöll.

Auteur: Sylvia de Witt

200.000 nieuwe bomen


Tientallen kinderen van basisschool De Doornick in het Gelderse Doornenburg, gingen woensdag aan de slag om de omgeving van het kasteel te beplanten met 750 haagbeuken in twee rijen naast elkaar. Tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen werden woensdag door het hele land tijdens Boomfeestdag 200.000 nieuwe boompjes neergezet.

Resultaten van het onderzoek naar een geïntegreerde beheersing van de Buxus ziete Cylindrocladium buxicola


Buxus is een van de meest populaire planten in de moderne tuinaanleg. Deze traaggroeiende en intergroene plant dient vaak als tuin- en terrasplant, en laat door zijn mooi gesloten groeiwijze gemakkelijk snoeivormen toe.

Auteur: Bjorn Gehesquière, Liesbet Van Remoortere, Filip Rys, Johan Van Huylenbroeck, Kurt Heungens

Ulmus 'Frontier' als Amsterdamse inspiratieboom


Op de Rode Loper, het nieuwe entreegebied van Amsterdam, kan natuurlijk niets anders dan een iep met rode herfstkleuren worden toegepast. Hans Kaljee, hoofdstedelijk bomenconsulent, koos na een bezoek aan Amerika voor Ulmus ‘Frontier’, in zijn woorden een schattig boompje waarvan je op het eerste gezicht bijna niet gelooft dat het een iep is.

Auteur: Hein van Iersel

Gewasbeschermingsmiddelen, waarom ook alweer?


In de discussie over chemische gewasbeschermingsmiddelen voert de zorg over risico’s soms de boventoon en raken nut en noodzaak op de achtergrond. Die zorg moet zeker serieus worden genomen.

Auteur: Fred Meijer

Nieuw beregeningsconcept voor Sempergreen


Sempergreen, kweker van planten voor groene daken, gevels en bodembedekking, koos onlangs voor een nieuw beregeningsconcept. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk de opstand nauwkeurig en volledig automatisch te bewateren.

Auteur: Kelly Kuenen

Nederlandse bomen voor World Expo Milaan


Medewerkers van kwekerij Bomencentrum Nederland uit Baarn zijn afgelopen weken druk in de weer geweest voor de voorbereidingen van de World Expo Milaan. Eind februari werd een groot bomenkonvooi richting Milaan gereden. De bomen zullen te zien zijn op de 'Holland Delta'. De medewerkers hebben vijf megatrailers beladen met twintig grote dak- en knotplatanen met kluit.

Een ideale stek is een propje met veel energie


Wilbert Stek uit Gendt produceert zo'n 12 miljoen cups stekken per jaar. Dit bedrijf is de laatste jaren wel gegroeid, 'maar', zegt eigenaar Wilbert van Luenen, 'ik hoef niet zozeer de grootste te zijn. De beste zijn, dat vind ik wel leuk.' Wij legden hem een aantal vragen voor over stekken en gewasbescherming.

Auteur: Sylvia de Witt

Uniformiteit is de gangbare norm, maar diversiteit is de ambitie!


Op verschillende plekken planten beheerders de laatste jaren meerdere soorten door elkaar heen aan, met name om zo bij ziekten en plagen niet hele rijen te verliezen. Beheerders van de openbare ruimte zijn zich er steeds meer van bewust: uniformiteit is de gangbare norm, maar diversiteit is de ambitie.

Auteur: Santi Raats

Gratis geld voor de boomkwekerij?


In 2015 gaat een nieuw Europees landbouwbeleid in, waaraan ook boomkwekers in principe voor het eerst kunnen meedoen. En welke subsidies en fiscale voordelen zijn er verder nog anno 2015? Een overzicht van de belangrijkste steunregelingen.

Auteur: Sylvia de Witt

Too much too many


Het gaat niet goed in de boomkwekerij. Het zou makkelijk zijn om de crisis de schuld te geven, maar dat lijkt me ietwat simpel.

Auteur: Hein van Iersel