Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 8
Lees online
Naar de enquête

Schadevergoeding bij spuitschade middel erg lastig


Kwekers hebben af en toe te maken met een lichte of ernstige beschadiging aan een van hun teelten. Soms is het eigen schuld; soms is het veroorzaakt door een ander, bijvoorbeeld een buurman, of door fout advies. Bij schade door een ander adviseren deskundigen om de schade snel op alle mogelijke manieren vast te leggen en hulp in te roepen van schade-experts en dergelijke.

Auteur: Dick van Doorn

Tuindefensie met prikkelhaag


Hovenier Casper Hubers van Lems Tuinen uit Werkendam laadt de nieuwe Pyracantha Kant & Klaar Hagen van Mobilane in zijn pick-up voor een klus in een particuliere tuin. Sinds dit najaar heeft Mobilane haar assortiment Kant & Klaar Hagen uitgebreid met de Pyracantha 'Dart's Red' (vuurdoorn) van 155 centimeter hoog en 120 lang. Hubers: 'Deze kant en klare hagen zorgen dat een tuin direct een volwassen uitstraling heeft en bieden extra sierwaarde. Ze zitten in het najaar vol oranje besjes en in het voorjaar verschijnen witte bloemetjes. Bovendien weren ze honden, katten en ongewenst bezoek uit de tuin.'

Ome Piet


Jaren geleden, pas van de middelbare tuinbouwschool, kwam ik ome Piet van der Bom tegen. Pas geplante platanen lieten hun blad vallen. 'Oh, ik zie het al', zei een kordaat mannetje met rode wangetjes op zijn Brabants.

Auteur: Chris Winter

Vroeg in de kerstsfeer


Personeel van kwekerij De Buurte in Oene is al sinds oktober in kerstsfeer. Op een van de percelen van het bedrijf werden de eerste kerstbomen gestoken en opgepot voor de Duitse markt. Tot Kerst worden er zo'n 80.000 kerstbomen gerooid en geleverd aan voornamelijk (90 procent) Nederlandse afnemers. De rest gaat naar diverse Europese landen. Omdat er een tekort is aan fijn- en blauwsparren, komen er zelfs uit grootleverancier Noorwegen orders binnen. De meeste landen hebben vooral Nordstar kerstbomen staan. De Buurte is een van de grootste kerstboomproducenten van ons land.

Gewoon een paar bunder grond en gaan met die banaan


Het thema van het vierde Rabobank/Boom-In-Business-nieuwjaarsdiner was 'jonge ondernemers in de boomkwekerijsector'. De vooruitzichten in de sector zijn op dit moment niet 100 procent gunstig, maar gelukkig zijn er nog steeds jonge ondernemers te vinden die een carrière in de sector op willen bouwen. .

Auteur: Hein van Iersel

Onze interpretatie van participatie


'Wij zijn een kwekerij voor uitgangsmateriaal. We produceren gewortelde stek en plantgoed van een goede kwaliteit.' Dat is het antwoord van Toon Althuizen, manager en verkoper bij Ergon Kwekerij, op de vraag: 'Wat voor een bedrijf is Ergon Kwekerij?' Het bedrijf is in 1960 opgericht en daarmee een van de oudste sociale werkvoorzieningskwekerijen in Nederland.

Auteur: Sylvia de Witt

De sector gaat een zeer positieve toekomst tegemoet. Alleen heb ik nu even ongelijk


Het is begin december; de echte drukte is nog niet losgebarsten bij Felix & Dykhuis aan de Zuidwijk in Boskoop. Het weer is wat triestig als ik mijn opwachting maak bij Jeroen den Hengst van de enige Koninklijke boomkweker van Boskoop.

Auteur: Hein van Iersel

Eerste praktijkresultaten biologische grondontsmetting Verticillium in de boomkwekerij veelbelovend


Het praktijknetwerk 'Biologisch redmiddel tegen verwelking in de Boomkwekerij' is in 2013 van start gegaan. Binnen dit boomkwekerijnetwerk worden enkele grootschalige praktijkproeven met biologische grondontsmetting (BGO) uitgevoerd. De projectgroep bestaat uit vier kwekers, loonbedrijf Seelen, PPO en Cultus Agro Advies. Het doel van dit praktijknetwerk is door samenwerking de inpasbaarheid en haalbaarheid van deze bestrijdingsmethode te onderzoeken.

Auteur: Stefan Even, Bart van der Sluis

Meer Samenwerking in boomteeltonderwijs


Eind oktober waren boomteeltdocenten te gast bij PPO Boomkwekerij in Randwijk. Daar werd gesproken over de toekomst van het boomteeltonderwijs. Door de toenemende specialisatie in de sector wordt maatwerk in het onderwijs steeds belangrijker, vinden zij. Aad Vollebregt van Handelskwekerij Gebr. Van de Reep in Hillegom pleit echter eerder voor een algemene opleiding. 'Het is belangrijk dat je breed georiënteerd bent en ervaring uit andere sectoren kunt toepassen in jouw sector.'

Auteur: Sylvia de Witt

Crisis


Mijn laatste stukje alweer in 2014 op deze pagina van Boom-In-Business. En ook alweer het lustrumjaar van dit blad: de vijfde jaargang dus. Als je rondloopt in de sector, word je niet meteen blij. We hebben te maken met een economische crisis, maar vooral ook met een crisis bij onze afnemers.

Auteur: Hein van Iersel