Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 7
Lees online
Naar de enquête

De eerste haas is binnen


Jager Janus van Vliet uit Hazerswoude schiet woensdag 15 oktober jl., op de eerste dag van het hazenjachtseizoen, traditioneel, al 50 jaar lang, zijn eerste haas voor in de eigen pan. Dit keer ging dat wat moeizamer dan andere jaren. Janus is herstellende van een rugblessure en moet zich tijdelijk verplaatsen met een rollator. Toch lukte het hem een haas te verschalken. Dit seizoen zijn er opmerkelijk veel hazen, dankzij het droge voorjaar en mooie zomer. Omdat hazen in de wintermaanden veel vraatschade veroorzaken bij boomkwekers rond Hazerswoude, moet Van Vliet dit najaar vaker achter de hazen aan.

Nog veel vraagtekens rondom beukentopgalmug


Al jarenlang zorgt de beukentopgalmug voor verrassingen bij beukenkwekers. Ook dit jaar dook deze plaag weer op, soms op een onverwachte plaats en soms op een onverwacht moment. In het kader van de problematiek met galmuggen loopt er sinds september 2013 een praktijknetwerk 'Duurzame beheersing galmuggen'. Binnen dit praktijknetwerk is een aantal proeven uitgevoerd om meer te weten te komen over deze problematiek.

Auteur: Jeroen Pertijs

Voorlopig nog meten met een meetlintje


In het najaar meet een kweker wat de omtrekken van zijn bomen zijn. Ondanks allerlei automatiseringsconcepten gebeurt dit nog altijd met een meetlintje. Het project met een nieuw meetapparaat, een soort mechanische versie van het traditionele meetlint, loopt nu sinds dit jaar. 'Het bedrijf TreeHug BV is nog niet helemaal klaar met ontwikkelen, maar op korte termijn zal dit apparaatje met de naam Treehugger dan toch eindelijk op de markt komen,' vertelt Ton Baltissen, senior projectmanager/Business development Wageningen UR/Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V.

Auteur: Sylvia de Witt

Ook de aannemerij moet zijn verantwoording nemen


Economisch gaat het gelukkig weer een slagje beter, maar in velerlei opzichten leven we natuurlijk in een tijd van afbraak. Veel aspecten van beheer en onderzoek die vroeger als vanzelf bij de overheid lagen, worden afgestoten en verdwijnen. Het is daarom mooi dat er nog instanties zijn die nieuwe zaken erbij pakken. Boom In Business praat met John van Ruiten, directeur van Naktuinbouw in Roelofarendsveen.

Auteur: Hein van Iersel

Ik wil makkelijk ondernemen


Het bedrijf van Henk en zijn broer Michael de Bie is misschien niet de oudste kwekerij van Zundert, maar wel de eerste kwekerij die officieel als kwekerij werd ingeschreven. De broers zijn ambitieus, maar willen wel op een makkelijke manier ondernemen en werken.

Auteur: Hein van Iersel

Dan trekken we toch gewoon het stropje nog wat strakker aan!


In de boomkwekerij wordt al jaren geklaagd over wurgcontracten. Vooral kwekers die voor retailers telen en grote aantallen van één soort op de markt brengen, staan vaak met de rug tegen de muur als de retailer nog dat ene extra procentje op de inkoop wil bezuinigen. Cor de Fijter, sectormanager Tuinbouw van Rabobank Nederland staat hier anders in. 'Als kweker moet je ervoor zorgen dat je gelijkwaardig bent aan een retailer.'

Auteur: Sylvia de Witt

Peter Bontekoe: Met pijn in mijn hart neem ik afscheid als voorzitter


Natuurlijk was hij nooit van plan geweest er na vier jaar alweer mee te stoppen. Maar toen zijn bedrijf afgelopen zomer in zwaar weer kwam, moesten er domweg keuzes worden gemaakt. Als voorzitter boekte hij veel successen, maar ook waren er frustraties. 'Sommige gewasbeschermingsmiddelen zijn in de voedingssector toegestaan, dus ze zijn veilig. Waarom kunnen wij ze dan niet gebruiken?' vraagt Peter Bontekoe zich af.

Auteur: Sylvia de Witt

Kweker Eric van Kempen: De afnemer weet vaak niet wat het certificaat inhoudt.


In de boomkwekerijbranche geniet Milieukeur al jarenlang naamsbekendheid. Met dit keurmerk kunnen kwekers aantonen dat ze volgens bepaalde richtlijnen kweken. Dit is met name voor de afnemers belangrijk. Intussen verovert sinds april dit jaar ook Groenkeur de markt. Waarin verschillen de keurmerken en voor welk keurmerk kiezen boomkwekers en afnemers? Kortom: wat is de huidige stand van zaken?

Auteur: Sylvia de Witt

Hoe sterk is de keten?


‘Hoe sterk is de keten van de eenzame boomkweker?’ Dat zou je bijna gaan neuriën, in deze tijd dat het allemaal niet zo geweldig gaat in de boomkwekerij.

Auteur: Hein van Iersel