Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 6
Lees online
Naar de enquête

Snoeien doet Groeien


De meeste lezers van dit stukje zullen waarschijnlijk boomkweker zijn én zelfstandig ondernemer. Specifiek bij hen zou de kreet ‘snoeien doet groeien’ om twee redenen bekend in de oren moeten klinken. Op de momenten dat het goed gaat, is het belangrijk om alert te blijven en te weten wat er gebeurt in je bedrijf. Wacht niet tot het minder gaat. Het is menselijk om je hoofd als een struisvogel in het zand te steken, maar dit berooft je wel van kostbare tijd om je bedrijf aan te passen aan nieuwe marktomstandigheden. Het motto is kortweg: laat je bedrijf groeien en bloeien door op tijd te snoeien!

Auteur: Frida Lieman

Soortechtheid cultivars in gevaar


Volgens Boomteeltstudieclub Opheusden, boomkwekersvereniging Kring Opheusden en Omgeving en Vereniging Bomen en Plantenbeurs Opheusden komt het steeds vaker voor dat Nederlandse kwekers oculatiehout bij henzelf of bij andere kwekers knippen. Hierdoor lopen ze risico’s, zoals problemen met de rasechtheid en krijg je ‘een vreemde eend’ in de bijt. Naktuinbouw, de partij achter Select Plant, moet zorgdragen voor de soortechtheid, maar de communicatie hierover laat nog veel te wensen over.

Auteur: Hein van Iersel / Sylvia de Witt

Varkenscyclus in bomenland


In Amerika draait de economie weer als vanouds. Voor boomkwekers heeft dat als voordeel dat er een echte 'verkopers'-markt is ontstaan. Kwekers die de afgelopen zijn blijven investeren kunnen goud verdienen, door de enorme tekorten. Niet alle kwekers kunnen daarvan overigens van profiteren. Veel kwekers hadden de afgelopen jaren niet de mogelijkheden vanwege onvoldoende liquiditeiten en slechte bedrijfsresultaten om de jaarlijkse aanplant op peil te houden. Hoe zit dat in Nederland? Houden kwekers hun investeringen op peil of dreigen er tekorten op het moment dat de markt aan gaat trekken.

Auteur: Joke Heikens

Groot Groen Plus


Van 2 t/m 4 oktober was het weer zover Grootgroenplus in Zundert. Het standaard commentaar van een beursbezoeker luidt natuurlijk 'was dit alles?'. Bezoekers die goed rondkeken op de beurs konden heel wat nieuwtjes ontdekken. Boom in Business maakte een selectie.

Auteur: Santi Raats

De plataan: de ideale schoonzoon


De plataan groeit snel, biedt maximale schaduw en komt overal voor in zowel stad als landschap: in heel Europa, in het zuidelijk deel van de Balkan, langs de Zwarte Zee tot in Syrië en deels in Irak. Alle grote Europese steden herbergen imposante exemplaren met gigantische kroonprojecties. Ook in Nederland bespeur je de plataan overal, want als hij een mens was geweest, was hij ondanks wortelopdruk hier en daar de ideale schoonzoon.

Auteur: Jan P. Mauritz

Papierzaaiproeven te goed om af te serveren, te slecht om breed uit te rollen


Afgelopen 15 april organiseerde Telermaat in Zundert een informatiebijeenkomst rondom de zogenaamde papierzaaimethode. Deze nieuwe methode werd op 23 september in Zundert geëvalueerd.

Auteur: Peter Jansen

Plus grande est plus belle


Met een jaarproductie van 3 miljoen jonge planten is Thierry Browaeys van La Fôret in les Sorinières bij Nantes in Bretagne al een van de grotere vermeerderaars van Frankrijk. Maar ook in Frankrijk geldt: big is beautiful, en het bedrijf heeft sinds kort een commerciële samenwerking met pluggenkwekerij Bocage.

Auteur: Hein van Iersel

80/20


Pas geleden weer eens rondgelopen op de winkelvloer van een groot landelijk tuincentrum. Werd daar niet vrolijk van. De klacht is natuurlijk al oud en heeft een baard zo lang als Sinterklaas, maar ik zag verdacht weinig planten. Zou de Nederlandse burger geen planten meer willen, of wil de Nederlandse burger geen planten meer omdat het Nederlandse tuincentrum geen planten meer verkoopt?

Auteur: Hein van Iersel