Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 4
Lees online
Naar de enquête

Krokodillentranen


Een keurmerk opzetten en klanten daarvoor winnen is één. Het echt toepassen in de praktijk is een ander chapiter Hé, zullen veel kwekers afgelopen weekend gedacht hebben, dat is nog eens leuk nieuws. De landelijke kranten kopten over een financieel schandaal bij Greenpeace. Een overijverige medewerker dacht de kredietcrisis nog eens dunnetjes over te doen en verloor bijna als vanzelf vier miljoen euro.

Auteur: Hein van Iersel

De gelukkige ondernemer


Waarmee bereik je de beste resultaten: is dat het product, of zijn dat gemotiveerde werknemers? Het een kan niet zonder het andere, maar hoe moet dat? Als je zelf werkt, heb je behoefte aan een vrolijk gezicht en een beetje aandacht kan natuurlijk ook geen kwaad. We zijn tenslotte nog steeds mensen en geen machines. Heb je wel eens in de spiegel gekeken en je afgevraagd hoe je het zou vinden om voor jezelf te werken? Zou je daar blij van worden?

Auteur: Frida Lieman

Stokken steken


Henk (sr.) en Gijs Tijssen van loonbedrijf Tijssen uit Opheusden plaatsen met een zogenoemde stokkensteekmachine, tonkinstokken (soort bamboe) naast de lindebomen van boomkweker W. van Lent & Zn. Op het perceel in Kesteren moeten zo'n 4000 jonge boompjes voorzien worden van een extra steun, zodat de kruinen recht groeien en ze bij harde wind niet omwaaien. Nederlandse boomkwekers hebben op dit moment een serieus stokkenprobleem. Jaarlijks worden er tientallen miljoenen tonkinstokken geïmporteerd vanuit China. Door het groeiende areaal aan laanboompercelen dreigt er een tekort aan stokken te ontstaan. Bovendien wordt de kwaliteit van de Chinese stokken steeds slechter, met gevolg voor de kwaliteit van de boom en hogere arbeidskosten. Het vervangen van de stokken is veel werk. Een tonkinstok gaat slechts één teelt (3-4 jaar) mee.

Een wake-upcall voor tuincentra én kwekers


Met samengeknepen billen bekeken veel tuincentrumondernemers en kwekers de uitzending van Radar van afgelopen tweede paasdag. Gelukkig net niet voor het economisch zo belangrijke paasweekend, maar wel in het voorjaar, de tijd dat het overgrote deel van de omzet binnengehaald moet worden. Voor de vakbladen Tuinzaken en Boom In Business was de uitzending aanleiding om in gezamenlijkheid met de belangrijkste partijen om de tafel te gaan zitten.

Auteur: Hein van Iersel

Nieuwe schimmelbestrijder


Henk Raaimakers van kwekerij Bestplant in Best gebruikt een nieuwe formule tegen schimmels. Hij is er erg tevreden over. Het middel werkt goed, is breed inzetbaar en kan zonder al te veel riscico's worden toegepast. 'Ik praat hem echt geen producten aan waar ik zelf niet achter sta', zegt commercieel adviseur Ton Groenewegen van toeleveringsbedrijf Vos Capelle in Sprang-Capelle.

Auteur: Sylvia de Witt

Gevolgen van de nieuwe Participatiewet voor de boomteeltsector


Met ingang van 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. In totaal moeten 400.000 mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben aan het werk. Ook de (sw-)kwekerijen hebben hun handtekening gezet onder het sociaal akkoord dat dit regelt, maar zijn er wel banen beschikbaar?

Auteur: Dick van Doorn

Schoon schip maken


Een enorme vuurzee maakt duidelijk dat laanboomkwekers in de Betuwe hun laatste kans grijpen om snoeihout te verbranden. Personeel van Huverba uit Opheusden stookt op een perceel in Ochten oude bomen, struiken en takken in de fik, om zo te besparen op het afvoeren van het groenafval. Boomkwekers krijgen daarvoor van de overheid anderhalve maand de tijd, tot 1 juni. Ze moeten vooraf wel een vergunning aanvragen. Om zoveel mogelijk snoeihout te kunnen verbranden wachten veel kwekers tot het laatste moment. En dan moet er toch gestookt worden, ook al regent het.

Auteur: Gert Janssen

Scheidende handelaren moeten veren laten


In april van dit jaar diende voor de rechtbank van Arnhem een geschil tussen twee boomkwekers, dat interessant is voor andere kwekers die met elkaar willen samenwerken. Advocaat Jilles van Zinderen beschrijft de uitspraak.

Auteur: Jilles van Zinderen (Manz Legal)

Het pad naar de grote tuincentra gaat niet altijd over rozen


De uitzending van Tros Radar op 21 april wond er geen doekjes om. Greenpeace had 69 planten, bollen en heesters van 31 verschillende soorten onderzocht bij Intratuin, Groenrijk en Boerenbond/Welkoop. Ze kwamen zo'n tachtig tot negentig soorten residuen gif tegen. Slechts één monster bevatte géén giftige stoffen. Op alle andere monsters zaten schadelijke pesticiden, waarvan er vijftien verboden zijn in Nederland! Een onomstotelijk feit, waar biologische kwekers mooi op kunnen inspringen, zou je zeggen.

Auteur: Sylvia de Witt

Meet&Green 2014


Voor het vijfde jaar op rij wordt er een Meet&Green georganiseerd in de regio Lottum. Dit jaar zal het evenement op 26 juni gehouden worden bij Mart van Dijk boomkwekerijen BV in Swolgen. In dit artikel een korte opsomming van wat de bezoeker kan verwachten.

Auteur: Chiel van der Voort en Ard Hendrix

Plantversterkers: sterker dan de chemische opponent?


Telers kunnen er gedurende het groeiseizoen voor kiezen om, naast curatieve bestrijding, de planten preventief weerbaarder te maken tegen ziekten en plagen. Plantversterkers zouden hiervoor een oplossing kunnen bieden. Het aanbod hiervan is echter dynamisch en overweldigend te noemen. Om telers bij deze keuze te ondersteunen, is er een onderzoek uitgevoerd naar het aanbod van plantversterkende middelen. Dit onderzoek heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden in opdracht van Cultus Agro Advies en werd uitgevoerd door een student bedrijfskunde & agribusiness van de HAS Hogeschool.

Auteur: Hein Verpaalen (HAS Hogescholen) en Dirand van Wijk (Cultus)