Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 3
Lees online
Naar de enquête

Kwaliteitsbodem als basis


Een kwaliteitsbodem is basisvoorwaarde voor een goede kwaliteit planten. Zeker in een tijd met een beperktere beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen is een weerbare en gezonde bodem van groot belang! Vanuit de boomkwekerijsector en aanverwante toeleveranciers is er veel interesse voor bodemverbetering en behoud van een optimale bodem.

Auteur: Esther Hessel

Wet Werk en Zekerheid: een extra molensteen om de nek van ondernemers?


Het wetsvoorstel Werk en Zekerheid is door de Tweede Kamer en in 2015 hoogstwaarschijnlijk een feit. Met mitsen en maren, een aantal prangende vragen en een ‘zachte overgangsperiode’ voor kleine ondernemers. De nieuwe wet is bedoeld om ontslag makkelijker te maken, de ww-duur te verkorten en werknemers sneller aan een vaste baan te helpen. Maar zal de wet deze dingen inderdaad voor elkaar krijgen of zal hij zijn doel volledig voorbijschieten? De meningen zijn vooralsnog verdeeld.

Auteur: Pascale Attema

Kasteeltuinen Arcen: platform voor de boomkwekerij?


Kent u de Kasteeltuinen in Arcen? Bent u er recentelijk nog geweest? Op het eeuwenoude, 32 hectare grote landgoed met zijn monumentale Kasteel Arcen als middelpunt kunt u urenlang door de talrijke tuinen wandelen en genieten. Niet alleen een bezoekje waard, maar misschien ook wel de locatie voor het platform voor de boomkwekerij.

Auteur: Dirand van Wijk (Cultus)

Ieder jaar met tien procent groeien


In een tijd dat het voor veel boomkwekers lastig is om de eindjes aan elkaar te knopen, is het mooi om te zien dat het met sommige bedrijven gelukkig ook gewoon goed gaat. Het bedrijf Fairplant van Jacob Strockmeijer en Gerard Blok is zo'n bedrijf. Het bedrijf is zo'n tien jaar geleden ontstaan en heeft een bijna constante groei doorgemaakt van tien procent per jaar.

Auteur: Hein van Iersel

Onderzoek WUR-PPO verandert


Het onderzoeksteam Bomen van WUR-PPO onderzoekt een gevarieerd pakket aan onderwerpen op het gebied van boomkwekerij en stedelijk groen. De financiering van het boomkwekerijonderzoek door PT is beëindigd en bij praktisch alle andere financieringsstromen, zoals praktijknetwerken, vouchers, het ministerie van EZ of de EU is medefinanciering door het bedrijfsleven een vereiste. Dat heeft onder meer tot gevolg dat we minder werken aan algemene onderwerpen en meer aan kleinere specifiekere vragen. De directe betrokkenheid van (clusters van) bedrijven bij het onderzoek wordt hierdoor wel veel groter. Kennisoverdracht via praktijknetwerken en begeleiding van regionale ontwikkelingen in de greenports op het gebied van kennis en innovatie worden opgepakt in samenwerking met andere partijen zoals DLV en Cultus. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste projecten van 2013/2014.

Auteur: Nico G.M. Dolmans

Peter van Rijssen (Plantipp) kijkt vooruit: eenderde minder noviteiten op de markt


Er gaat geen jaar voorbij zonder groene en kleurrijke nieuwigheden. 2014 vormt daarop geen uitzondering. Peter van Rijssen, eigenaar van Plantipp, licht zijn favoriete noviteitentop-10 'uit eigen stal' toe.

Auteur: Ruud Jacobs

Oppassen met de esdoorn


Atypische myopathie is een ziekte die bij paarden veel slachtoffers maakt. De afgelopen vijftien jaar komt deze spierziekte steeds vaker voor bij paarden die het hele jaar op de wei staan. De oorzaak van deze dodelijke aandoening is grotendeels opgehelderd, en er lijkt een verband te bestaan met bepaalde esdoornsoorten. De ziekte wordt veroorzaakt door een toxine in de zaden en mogelijk ook in het blad en de spillen.

Auteur: Martijn Siemes

Varenrouwmug lastig probleem in jong plantmateriaal


Varenrouwmuggen (Sciaridae) zijn vooral in jong plantmateriaal een lastige plaag. Jos Verlaan van Verla Plant in Boskoop bestrijdt deze plaag op geheel biologische wijze met het inzetten van bodemroofmijten. 'Ze zijn heel gemakkelijk in te zetten; je hoeft ze alleen maar uit te strooien over de planten en klaar is Kees.'

Auteur: Sylvia de Witt

Is een kraanwagen voor bomen ook een vrachtauto?


Een boomkweker in het zuiden des lands is eigenaar van een vrachtauto. De vrachtauto is uitgerust met een kraan. De kraan wordt gebruikt voor het planten van bomen. Met de vrachtauto worden de bomen naar de plantlocatie gebracht. Met de kraan worden de laanbomen, tussen de 100 en 500 kilo per stuk, in het plantgat gezet en op hun plaats gehouden. Dan wordt het gat gedicht en worden boompalen geplaatst.

Auteur: Jilles van Zinderen